ΑΡΡΥΘΜΙΑ
Ο όρος “αρρυθμία” αναφέρεται σε οποιαδήποτε αλλαγή από την κανονική ακολουθία ηλεκτρικών παλμών. Οι ηλεκτρικές εκφορτίσεις μπορεί να παράγονται πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα – προκαλώντας υπερβολικά γρήγορο, πολύ αργό ή ακανόνιστο χτύπημα της καρδιάς. Όταν η καρδιά δεν κτυπά σωστά, δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα. Όταν η καρδιά δεν αντλεί αποτελεσματικά το αίμα, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος και όλα τα άλλα όργανα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και μπορεί να υποστούν βλάβη.
ΤΥΠΟΙ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ
- Κολπική μαρμαρυγή = οι κοιλότητες της καρδιάς συστέλλονται ακανόνιστα
- Βραδυκαρδία = αργός καρδιακός ρυθμός
- Διαταραχές του ρυθμού = η καρδιά δεν κτυπά κανονικά
- Πρόωρη συστολή = πρόωρος καρδιακός παλμός
- Ταχυκαρδία = πολύ γρήγορος καρδιακός ρυθμός
- Κοιλιακή μαρμαρυγή = αποδιοργανωμένη συστολή των κοιλιών της καρδιάς
Η κανονική καρδιά είναι μια ισχυρή, μυϊκή αντλία λίγο μεγαλύτερη από μια γροθιά. Παίρνει αίμα συνεχώς μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.
Κάθε μέρα η μέση καρδιά κτυπά (διαστέλλεται και συστέλλεται) 100.000 φορές και αντλεί περίπου 7.500 λίτρα αίματος! Σε 70 χρόνια ζωής, η μέση ανθρώπινη καρδιά χτυπά πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια φορές.
Η καρδιά έχει τέσσερεις θαλάμους, δύο δεξιά και δύο αριστερά. Οι δύο άνω κοιλότητες ονομάζονται κόλποι. Οι δύο κάτω κοιλότητες ονομάζονται κοιλίες. Η καρδιά έχει επίσης τέσσερις βαλβίδες που ανοίγουν και κλείνουν για να επιτρέπουν τη ροή του αίματος σε μία μόνο κατεύθυνση όταν η καρδιά συστέλλεται (κτυπά).
Η καρδιά αντλεί αίμα σε όλους τους ιστούς του σώματος με μια σειρά εξαιρετικά οργανωμένων συσπάσεων των τεσσάρων κοιλοτήτων Για να λειτουργεί σωστά η καρδιά, οι τέσσερεις κοιλότητες πρέπει να συστέλλονται με έναν οργανωμένο τρόπο.
ΜΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ (ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ)
Οι αρρυθμίες είναι παθολογικές. Ο όρος “αρρυθμία” αναφέρεται σε οποιαδήποτε αλλαγή από την κανονική ακολουθία ηλεκτρικών παλμών, προκαλώντας μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Οι αρρυθμίες μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνες έως και απειλητικές για τη ζωή. Ορισμένες αρρυθμίες είναι πολύ σύντομες (για παράδειγμα, μια προσωρινή παύση ή έκτακτη συστολή) οπότε ο συνολικός καρδιακός ρυθμός δεν επηρεάζεται σημαντικά. Αλλά εάν οι αρρυθμίες διαρκούν περισσότερο, μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική επιβράδυνση του καρδιακού παλμού ή υπερβολική επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, ώστε προκαλείται διαταραχή του αντλητικού έργου της καρδιάς. Ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός (σε ενήλικες, περισσότερο από 100 παλμούς ανά λεπτό) ονομάζεται ταχυκαρδία. Ένας αργός καρδιακός ρυθμός (μικρότερος από 50 κτύπους ανά λεπτό) αναφέρεται ως βραδυκαρδία.
ΑΙΤIΕΣ
Κανονικά, τα κύτταρα ταχείας πυροδότησης της καρδιάς βρίσκονται στον φλεβόκομβο, καθιστώντας την περιοχή φυσικό βηματοδότη. Κάτω από κάποιες συνθήκες, σχεδόν όλος ο καρδιακός ιστός μπορεί να ξεκινήσει μια ηλεκτρική εκφόρτιση, που μπορεί να προκαλέσει έναν καρδιακό παλμό. Τα κύτταρα στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς μπορούν να πυροδοτήσουν αυτόματα και να ξεκινήσουν την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να διακόψει την κανονική σειρά της δραστηριότητας άντλησης της καρδιάς. Οι δευτερεύοντες βηματοδότες στην καρδιά παρέχουν ένα “εφεδρικό” ρυθμό όταν ο φλεβόκομβος δεν λειτουργεί σωστά ή όταν το ηλεκτρικό ερέθισμα μπλοκαριστεί κάπου στο σύστημα αγωγιμότητας. Μια αρρυθμία εμφανίζεται όταν: ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς αναπτύσσει μη φυσιολογικό ρυθμό ή η κανονική πορεία αγωγιμότητας διακόπτεται.
ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ
Η κολπική μαρμαρυγή (που ονομάζεται επίσης AFib ή AF) είναι ένας ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία), που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιακές επιπλοκές. Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής; Συνήθως, η καρδιά σας συστέλλεται και χαλαρώνει σε ένα κανονικό ρυθμό. Στην κολπική μαρμαρυγή, οι ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς (οι κόλποι) κτυπούν ακανόνιστα (μαρμαρίζουν) αντί να χτυπάνε αποτελεσματικά για να μεταφέρουν αίμα στις κοιλίες.
Εάν ένας θρόμβος δημιουργηθεί λόγω αυτής της άρρυθμης συστολής των κόλπων, εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και φτάσει σε μια αρτηρία που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο, προκύπτει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου το 15-20% των ανθρώπων που έχουν εγκεφαλικά επεισόδια έχουν αυτή την καρδιακή αρρυθμία. Αυτός ο κίνδυνος θρόμβου είναι ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς με αυτή την πάθηση λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Παρόλο που η κολπική μαρμαρυγή διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτων που σχετίζονται με την καρδιά και συνδέεται με 5 φορές αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι αυτή η αρρυθμία είναι μια σοβαρή κατάσταση. Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής εξοικονομεί ζωές και μειώνει τους κινδύνους
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα: αίσθημα παλμών.
Πρόσθετα κοινά συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής: Μερικές φορές τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή δεν έχουν συμπτώματα και η κατάστασή τους είναι ανιχνεύσιμη μόνο μετά από ιατρική εξέταση. Άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Γενική κόπωση
- Ταχύ και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό
- Ζάλη
- Δύσπνοια και άγχος
- Αδυναμία
- Λιποθυμία ή σύγχυση
- Κόπωση κατά την άσκηση
- Εφίδρωση
- Πόνο ή δυσφορία στο στήθος
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Αν και η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μοιάζει παράξενη και τρομακτική, ένας παροξυσμός κολπικής μαρμαρυγής συνήθως δεν έχει επιβλαβείς συνέπειες από μόνος του. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ο αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμη και όταν τα συμπτώματα δεν είναι αισθητά, αυτή η αρρυθμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο και σχετικά καρδιακά προβλήματα.
Τι προκαλεί κολπική μαρμαρυγή;
Μερικές φορές η αιτία της AFib είναι άγνωστη. Άλλες φορές, είναι αποτέλεσμα βλάβης στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς από άλλες καταστάσεις, όπως η μακροχρόνια, ανεξέλεγκτη υψηλή πίεση αίματος ή η στεφανιαία νόσος. Η AFib είναι επίσης η πιο συνηθισμένη επιπλοκή μετά από χειρουργική επέμβαση καρδιάς.
Συνήθως, ο σοβαρότερος κίνδυνος από την AFib είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως:
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Συγκοπή
- Χρόνια κόπωση
- Πρόσθετα προβλήματα καρδιακού ρυθμού
- Διαταραχή της παροχής αίματος στο σώμα
Μετά από διάγνωση ασθενούς με κολπική μαρμαρυγή, οι ιδανικοί στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Επαναφορά της καρδιάς σε ένα κανονικό ρυθμό (που ονομάζεται έλεγχος ρυθμού)
- Επιβράδυνση ενός υπερβολικά γρήγορου καρδιακού ρυθμού (ονομάζεται έλεγχος συχνότητας)
- Η πρόληψη της δημιουργίας θρόμβων αίματος (που ονομάζεται πρόληψη θρομβοεμβολισμού, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο)
- Διαχείριση των παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο
- Πρόληψη πρόσθετων προβλημάτων καρδιακού ρυθμού
- Πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας
ΑΛΛΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ
Σχεδόν ο καθένας έχει αισθανθεί την καρδιά του να κτυπά πολύ γρήγορα ή ένα “φτερούγισμα” στο στήθος του ή έχει βιώσει την αίσθηση ότι η καρδιά του παρέλλειψε ένα κτύπημα. Αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις αρρυθμίας ή ανώμαλων καρδιακών παλμών. Μην πανικοβληθείτε εάν έχετε περιστασιακά αυτά τα συμπτώματα. Οι αρρυθμίες είναι εξαιρετικά συχνές, ειδικά καθώς αυξάνει η ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ακίνδυνες, αλλά ορισμένες αρρυθμίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απαιτούν θεραπεία και διαχείριση. Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν έχετε αισθανθεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα για να αποκλείσετε άλλα προβλήματα, όπως καρδιακές παθήσεις.
Συμπτώματα
Οι αρρυθμίες μπορούν να παράγουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, από τα ελάχιστα αισθητά μέχρι την καρδιαγγειακή κατάρρευση και το θάνατο. Όταν οι αρρυθμίες διαρκούν αρκετά και επηρεάζουν την αποδοτική λειτουργία της καρδιάς, μπορεί να εμφανιστούν τα πιο σοβαρά συμπτώματα:
- Κούραση
- Ζάλη
- Λιποθυμία (συγκοπή) ή προλιποθυμικά επεισόδια
- Ταχυκαρδία
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνος στο στήθος
- Σε ακραίες περιπτώσεις, κατάρρευση και αιφνίδια καρδιακή ανακοπή
Παρακολουθήστε τον παλμό σας
Θα πρέπει να ξέρετε πώς να πάρετε τον παλμό σας για να παρακολουθήσετε τον καρδιακό ρυθμό σας.
Βάλτε το δεύτερο και το τρίτο δάχτυλο του χεριού στο εσωτερικό του καρπού του άλλου χεριού, ακριβώς κάτω από τον αντίχειρα, ή στο πλάι του λαιμού, ακριβώς κάτω από τη γωνία της γνάθου σας.
Ψάξτε για τον παλμό. Μετρήστε τον αριθμό των κτύπων σε ένα λεπτό. Ο φυσιολογικός αριθμός είναι 60 – 90 ανά λεπτό για τους ενήλικες.